pondělí 1. září 2014

Pohádka o Figurkách a české malosti


Tento příspěvek je volným pokračováním na glosu Luboše Dobrovského na idnes.cz . Tato reakce je iniciovaná prohlášení Bohuslava Sobotky po summitu Evropské unie, což se můžete dočíst zde. Zde se však nechci zabývat konkrétními důsledky takových výroků, spíše bych chtěl objevit skutečnou příčinu toho proč je naše politika taková, jaká je...

Hlupák váhá

Není náhodou, že s dalšími sankcemi proti Rusku váhají především Česko, Slovensko a Maďarsko. Zde jsou totiž podle mého názoru demokratické hodnoty příliš málo zakořeněné v samotných lidech.  Češi přehodnotí svůj žebříček hodnot, jakmile se objeví možné dopady na ekonomiku, jakožto slovo, jež má většinová česká populace přímo asociováno se svou peněženkou, což je samo o sobě úsměvné, když ekonomii téměř nikdo nerozumí (možná ani ekonomové ne).

Proč by tomu také mělo být jinak? Když prezident Zeman, který by měl ztělesňovat morální hodnoty, bez ostychu veřejně prohlašuje, že ochrana lidských práv by neměla ohrožovat investice atd. To je přeci, ale to, co nás odlišuje od zvířat! Že bychom neměli myslet pouze na svoje animální potřeby, ale také na vyšší hodnoty. 

Už jsme zřejmě příliš zapomněli na to, že svoboda není zadarmo...


Figurky poprvé

Naše politická reprezentace skládající se většinou z více či méně ošoupaných Figurek (konkrétní Figurky pojmenujeme někdy příště) spoléhá na to, že si při nejbližší příležitosti nepůjdeme koupit nové figurky do hračkárny, ale řekneme si, že ty starý přeci jen fungují, i když často nemotorně, hloupě a už vlastně ani nedělají to proč jsme si je koupili.

Ony totiž ty Figurky jsou rády figurkami, tak nevládnou proto abychom se měli lépe, ale proto aby mohli vládnout dál. Figurky to však nejsou proto, že bychom snad jimi mohli snadno a okamžitě pohybovat, ale spíš pro svoje často bizarní názory a chování. Navíc jsme to my, kdo je vždy jednou za čas postaví na své židličky na začátku dalšího maškarního bálu (běžně označovaný jako volební období). 

Výsledek je však velmi nejistý, jak už to na správném maškarním bývá... 

Kde se vlastně vzali?

Ve skutečnosti se, ale v těchto figurkách každým coulem odráží samotná česká povaha a to především Česká malost. Pan Sobotka nechce sankce především proto, že je nechce peněženka jeho voličů... 

Jestliže má Rus sebevědomí přehnané, Čech nemá žádné. Jsme jen zabednění svými věčnými výroky: ,,Jeden člověk nic nedokáže!", ,,Jsme moc malý národ." a mnoho dalších, místo abychom sami vstali a šli něco dělat, něco změnit. Demokracie se vždy buduje od zdola. Každý z nás je malým kouskem té skládačky, jež nazýváme demokracie. A svoboda znamená také povinnost.


A jak se jich zbavit?

Až budeme příště v hospodě nadávat na ty Figurky nahoře, vzpomeňme si na to, že oni jsou naším obrazem, tudíž se změnou je potřeba začít nejdříve u sebe. Buďme hrdí na to, že jsme Češi, protože jestliže začnou přesahovat naše myšlenky velikost našeho finančního konta, nebude už pro Českou malost nikdy místo...


Pozn. Možná Vám mé pojetí Figurek připomíná Nerudovy Povídky malostranské. Potom jste pochopili, co jsem měl na mysli. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář a přiji hezký den. Petr Novotný